با کلیک بر روی این قسمت، به خانه سارا شعر بروید about me

به سایت سارا شعر خوش آمدید

آخرین کتاب هایی که خوانده ام

.
 

داستان های امثال


 
موضوع: ضرب المثل های فارسی
نویسنده: دکتر حسن ذوالفقاری
ناشر: انتشارات مازیار
سال انتشار: 1384
معرفی کتاب: ذوالفقاری در این کتاب به نحوی شایسته اغلب ضرب‌المثل‌های ایرانی را با دقت فراوان ریشه‌شناسی کرده و چگونگی پدید آمدن یک ضرب‌المثل را در قالب داستان مربوطه ارائه داده است.
کاری که ذوالفقاری در این کتاب انجام داده ،نیازی است که ای کاش خیلی زودتر به آن پاسخ داده می‌شد، اما به هر حال باید به عرقریزان روح این پژوهشگر در حرکتی ظاهرا دیرهنگام اما ماندگار دست‌مریزاد بگوییم و آرزو کنیم که این کار سرمشقی برای دیگر پژوهشگران باشد. ذوالفقاری در این کتاب که در برگیرنده 2500 داستان مثل از 130 منبع است، تمام همت خود را برای ارائه کاری عمیق و قابل مطالعه به کار گرفته.
این کتاب در نوع خود کتابی جامع مربوط به داستان مثل‌های فارسی است که می‌تواند منبعی مهم و اساسی در این زمینه به حساب آید.
این داستان‌ها که عمدتا ساخته ذهن اقشار مختلف جامعه ایرانی اند حتی می‌توانند جزء منابع مهم مطالعه ادب شفاهی نیز محسوب شوند.
مطالعه داستان‌های شیرین و پرجاذبه و طنز‌آمیز این کتاب ما را با بخشی از فکر و فرهنگ ایرانی و اندیشه‌ها و حکمت‌های مردمی آشنا و دورنمایی از زندگی ایرانی را برایمان دوباره‌سازی می‌کند.
یکی از جذابیت‌های مثال زدنی این کتاب وجه دعوت مجدد خواننده به خاطرات دور است. خاطراتی که هر ایرانی خواه ناخواه از رجعت دوباره به آنها لذت می‌برد. ذوالفقاری در کنکاش مجدد در زمینه پژوهشگری عالم ضرب‌المثل ظاهرا کوشیده است تا اثری را نخوانده باقی نگذارد، او در بخشی خواندنی به نام درآمدی بر داستان‌های امثال به تاریخچه پژوهش در این زمینه اشاره کرده و خاستگاه‌های گوناگون را عرضه کرده است.
به طور اجمالی می‌توان گفت که همین بخش از کتاب حاصل یک عمر فعالیت پژوهشگری سخت کوش است که احیای فرهنگ و ادبیات عامیانه ایران یکی از دغدغه های بزرگ اوست.
نویسنده در بخش تاریخچه اطلاعاتی بسیار مهم ارایه می‌دهد. این اطلاعات گرچه ممکن است به کار هر خواننده‌ای نیاید اما نشان از حساسیت موضوع دارد، حساسیتی در مورد جمع‌آوری داستان‌های امثال که ریشه در گذشته‌های دور دارد.
منابعی که ذوالفقاری با بخشندگی خاص معرفی می کند ،
نشان از حق شناسی او در مورد زحمات طاقت فرسای گذشتگان دارد، آثاری که ظاهرا تاکنون به عنوان منابعی برای پژوهش به کار می‌رفته‌اند و خواننده عام آنگونه که باید و شاید با آن‌ها آشنا نبوده است.
کتاب داستان های امثال جدا از وجوه حرفه‌ای و پژوهشگرانه‌اش کتابی برای همه است. کتابی که به هر حال می‌تواند در قفسه کتاب هر ایرانی جاخوش کند و مورد استفاده قرار گیرد.
توجه به مخاطب عام شاید یکی از بارزترین وجوه متعدد این کتاب باشد، نویسنده گویی تا آنجا که توانسته ذهن و زبانش را به نوع فراموش شده طرفدار کتاب و کتابخوانی نزدیک کرده و در پی آن است که لایه‌های زیرین جامعه را یکبار دیگر با هویت بخشی از فرهنگ و زبان خود آشنا کند.
کتاب داستان‌های امثال اثری است که مخاطبی خاص را نمی‌طلبد، این اثر،کتابی است که هر خواننده در هر رده سنی و با هر نوع مطالعه و سطح سواد می‌تواند از آن بهره ببرد .
یکی از ویژگی‌های منحصر به فرد ضرب‌المثل‌های ایرانی ارایه پیام‌های بزرگ در قالبی کوچک است. یعنی این که پدیدآورندگان این ضرب‌المثل‌ها قبل از هر چیز دیگر ،به ایجاز اندیشیده‌اند، فضایی که در اغلب ضرب‌المثل‌ها وجود دارد فضایی فشرده است که در دل خود عناصری چون:طنز، حاضر جوابی، وجوه مختلف نمایشی و... را جای داده اند که هر یک به نوبه خود نیازمند پژوهشی جداگانه اند.
یکی از دلایلی که ضرب‌المثل‌ها را در روند تاریخی حفظ کرده ظاهرا تاریخ مصرف نداشتن آنهاست، یعنی این که یک ضرب‌المثل با تمام خصوصیاتش برای همیشه قابل استفاده است زیرا شناخت زوایای نامکشوف روح آدمی را نشانه گرفته است.
 
 
 

 ـــــــــــــــــــــــــــــــ

ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ